Indonesië

Indonesië beschikt over een prachtige gevarieerde natuur. Naast de hagelwitte stranden en de vulkanen zijn er ook nog stukken ongerept regenwoud, originele kratermeren, snel stromende rivieren en diepe ravijnen. Hier kan je je zonder probleem één voelen met de natuur. Er zijn ook de sawa's, rijstvelden die meestal in terrassen zijn aangelegd. De prachtige rijstvelden bij Jatiluwih in Bali behoren tot de mooiste van Indonesië.


In Bali vind je een rij van van acht vulkanische bergen die zich uitstrekken van de oost- naar de westkust. Verder wordt het gevarieerde landschap gekenmerkt door weelderige regenwouden, originele kratermeren, snel stromende rivieren en diepe ravijnen. Dus laat je zeker eens verleiden door een mix van groene rijstvelden, koffieplantages, wijngaarden, tropische kokospalmen en fruitbomen en veel meer...

Algemeen

Geld

De rupiah is de munteenheid van Indonesië, voor 1 euro krijg je ongeveer 15.000 rupiah. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. Euro's kunnen ingewisseld worden bij grote banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt. Je kan in alle grotere plaatsen ook Rupiah afhalen bij een ATM-machine met zowel een creditcard (Visa/Mastercard) als een met een gewone Maestrokaart (check wel even met je bank of dit geactiveerd is).

Tijdsverschil

In de zomermaanden (april-september) is het op Bali zes uur later dan in de Benelux, in de wintermaanden (september-april) is het zeven uur later.

Elektriciteit

Er is een voltage van 220V. Aparte stekkers heb je bijna nergens nodig, maar het is toch een aanrader om een universele adapter mee te nemen.

GSM

Met onze bekende merken Proximus, Mobistar en Base is het zonder problemen telefoneren met je GSM vanop Bali en Java. In Lombok is dat evenwel onmogelijk. Ter plaatse kan je altijd een prepaid kaart kopen om hoge telefoonkosten te vermijden en toch overal bereikbaar te zijn.

Internet

Op vrijwel alle toeristische locaties vind je internetcafés en veel van de hotels hebben een wifi-area.

Transport

Taxi's zijn zeer voordelig en het snelste vervoersmiddel op Bali. Kies altijd een taxi met een taximeter en zorg dat deze wordt opgezet. Je kan ook steeds onze reisleiding ter plaatse contacteren om taxi's te reserveren en uiteraard kan je reeds voor een aantal trajecten je taxi op voorhand boeken wat altijd het voordeligst en makkelijkst is.

Visum

Reizigers naar Indonesië dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van aankomst. Een visum is sinds 15 juli 2015 niet meer vereist voor Belgische onderdanen.

Gezondheid

Inentingen

In het algemeen geldt dat vaccinaties voor Bali niet verplicht zijn. In veel gevallen, afhankelijk van de te bezoeken gebieden, worden wel vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP.
Wij mogen hierin geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is goed op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.
Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dien je hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Klimaat

Indonesië strekt zich over ongeveer een afstand van 4.000 kilometer uit en telt meer dan 17.000 eilanden. Niet zo verwonderlijk dat sommige eilanden een ander klimaat hebben dan andere. Je hebt eilanden die precies op de grens van de moesson liggen waardoor hier meer regen valt dan andere eilanden.
Qua temperatuur valt het in Indonesië altijd wel mee. Het gehele jaar is het er gemiddeld 28 graden omdat het land rond de evenaar ligt. Toch kan het bepaalde maanden door de grotere luchtvochtigheid gevoelsmatig een stuk warmer aanvoelen. Dat is logisch het geval in de maanden met de meeste neerslag. Die neerslag is dan ook belangrijker dan de temperatuur in het bepalen wanneer je naar Indonesië wenst te reizen.

Bali kan eigenlijk het ganse jaar naar gereisd worden. April tot en met oktober zijn weliswaar de beste maanden. December, januari en februari scoren minder punten, maar hou er rekening mee dat het dan normaal niet ganse dagen regent (vaak een tweetal uren in de namiddag en ’s nachts).
Andere eilanden zijn gedurende de "slechtste maanden" moeilijker te bereizen. Sulawesi en Flores zijn af te raden in januari, februari en maart wegens te veel neerslag. Ook Java is dan geen aanrader voor een rondreis.

Cultuur

Religie

Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het Hindoeïsme aan. Dit Balinese Hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu) bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het Hindoeïsme uit Zuid- en Zuidoost-Azië. De Agama Hindu loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor de winkels op de stoep en in de tempeltjes bij markten.

Verdeling van religies op Bali:
 • Hindoeïsme – 93%
 • Islam – 5.2%
 • Christendom – 1.2%
 • Protestantisme – 0.7%
 • Rooms-katholicisme – 0.5%
 • Boeddhisme – 0.6%

Taal

Bali heeft een eigen taal: het Balinees (Bahasa Bali/Indonesië). Het Balinees Maleis, eveneens een Malayo-Polynesische taal, wordt er ook in grote getale gesproken. Er is tevens sprake van de Balinese Gebarentaal, maar die wordt slechts in één dorp gebruikt.
Naast de drie bovengenoemde talen worden er dan ook alleen nog maar enkele belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals het Indonesisch (de nationale taal) en het Chinese Mandarijn. Uiteraard wordt er in de toeristische regio's vooral Engels als voertaal gebruikt.

Handig om weten

Gewoontes

In Bali zijn er uiteraard heel wat andere gewoontes dan bij ons, enkele voorbeelden...
 • Begroeting: bij een ontmoeting schud je elkaar de hand, het is beleefder een slappe dan een harde handdruk te geven.
 • Handen: de linkerhand is onrein omdat de Balinezen er na dat ze hun behoefte hebben gedaan hun billen mee afvegen. Voorwerpen worden met de rechterhand gegeven en aangepakt, de rechterhand wordt ook gebruikt voor het eten.
 • Voeten: voeten gelden als onrein, gebruik ze niet om iets aan te wijzen en leg ze nergens in het openbaar op tafel. Voor het binnengaan van een tempel of een huis - hoe gewoon dit huis dan mag zijn - doen de Balinezen hun schoenen uit.
 • Gepaste kleding: bij een bezoek aan een tempel word je verzocht om beschaafde kleding te dragen, geen blote armen en benen en het hoofd bedekt. Als je dit niet hebt, kan je dit vaak gratis bij de tempel te leen krijgen.
 • Eten: de meeste mensen op Bali eten met hun handen of met stokjes. Op Bali is het raar om staand te eten, de Balinezen zeggen altijd "alleen paarden eten staand". Eet je bord nooit leeg want dat betekent dat je nog meer wilt. Dus als je wel meer wilt, eet dan wel je bord leeg.

Overige weetjes

 • Je mag nooit met je wijsvinger wijzen, dat is erg onbeleefd.
 • Met je handen op je heupen slaan of je handen over elkaar kruisen is erg beledigend, dat mag alleen in een toneelstuk.
 • De kinderen in Bali mogen nooit over het hoofd geaaid worden. Het hoofd is het reinste onderdeel van het lichaam, het hoofd mag nooit door vreemdelingen worden aangeraakt.