Thailand

Thailand is een land met enorme toeristische mogelijkheden. Met zijn fantastisch klimaat, geweldige keuken en paradijselijke stranden, is het een van de absolute topbestemmingen voor een exotische vakantie. Daarnaast is Thailand echter nog zoveel meer! Zowel de eeuwenoude veelkleurige cultuur met geweldige tempelcomplexen als de prachtige natuur van regenwoud en eilanden zijn echte hoogtepunten.


De uitgestrektheid van het grondgebied van Noord naar Zuid zorgt er ook voor dat je vrijwel altijd naar Thailand kan afreizen. Mits een aangepast programma valt het regenseizoen immers grotendeels te vermijden waardoor steeds een prachtige vakantie wenkt. De centrale ligging omringd door fantastische buurlanden maakt het ook mogelijk relatief makkelijk de toppers van die buurlanden te combineren met een rondreis in Thailand: Angkor Wat in Cambodja, Luang Prabang in Laos, Bagan tempels in Myanmar, ...
Al deze toppers bevinden zich op amper een uur vliegen van Bangkok en ook "overland" zijn de grenzen nu open.

Algemeen

Geld

De Thaise bath is de munteenheid van Thailand, voor 1 euro krijg je ongeveer 39 bath. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. Euro's kunnen ingewisseld worden bij grote banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt. Je kan in alle grotere plaatsen ook bath afhalen bij een ATM-machine met een creditcard (Visa/Mastercard).

Tijdsverschil

In de zomermaanden (april-september) is het op Thailand vijf uur later dan in de Benelux, in de wintermaanden (september-april) is het zes uur later.

Elektriciteit

Er is een voltage van 220V. Aparte stekkers heb je bijna nergens nodig, maar het is toch een aanrader om een universele adapter mee te nemen.

GSM

Met onze bekende merken Proximus, Mobistar en Base is het zonder problemen telefoneren met je GSM vanop Thailand. Je kan ook altijd een prepaid kaart kopen om hoge telefoonkosten te vermijden en toch overal bereikbaar te zijn.

Internet

Op vrijwel alle toeristische locaties vind je internetcafés en veel van de hotels hebben een wifi-area.

Transport

Taxi's zijn zeer voordelig in Thailand. Kies altijd een taxi met een taximeter en zorg dat deze wordt opgezet. Je kan ook steeds onze reisleiding ter plaatse contacteren om taxi's te reserveren en uiteraard kan je reeds voor een aantal trajecten je taxi op voorhand boeken wat altijd het voordeligst en makkelijkst is.

Visum

Reizigers naar Thailand dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van aankomst. Een visum is niet vereist voor Belgische onderdanen.

Gezondheid

Inentingen

In het algemeen geldt dat vaccinaties voor Thailand niet verplicht zijn. In veel gevallen, afhankelijk van de te bezoeken gebieden, worden wel vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP.
Wij mogen hierin geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is goed op Thailand. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.
Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dien je hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Klimaat

De beste reistijd om naar Thailand te gaan is het meest afhankelijk van het aanwezige klimaat. Er heerst een tropisch klimaat, zoals in zoveel Aziatische landen. Dit resulteert in een vochtig en warm klimaat gedurende het jaar. Gemiddeld over het jaar heen is de temperatuur zo’n 27 graden. Er zitten een aantal verschillen in van noord tot zuid, waarmee je rekening zult moeten houden om de juiste reistijd te kunnen bepalen.

Noord Thailand

Noordelijk is het vaak koeler, maar daar tegenover heeft het vaak ook minder buien. April en mei zijn de warme maanden, als je in Chiang Mai bijvoorbeeld nog een tocht wilt doen, moet je er rekening mee houden dat het (te) warm kan zijn. De meeste regen valt in augustus, september en oktober, maar over het algemeen zul je daar niet heel veel last van hebben.

Centraal Thailand

Het klimaat in deze regio is redelijk te voorspellen. De temperatuur is hier gemiddeld zo’n 30 graden. Het regenseizoen valt gelijk met de zomermaanden in België/Nederland. Over het algemeen vallen de tropische buien aan het einde van de dag en duren zo’n uurtje.

Zuid Thailand

Dit gedeelte is warmer dan de rest van het land, maar de regen laat hier vaker van zich spreken.
Het zuidelijke gedeelte van dit land is prima te bezoeken als het in België/Nederland kouder is (november tot mei).
Dit verklaart de populariteit van Phuket.
Een zonvakantie is niet aan te raden van augustus tot oktober, daar het hier dan veel regent.

Cultuur

Religie

De veruit belangrijkste religie van Thailand is het theravadaboeddhisme (ca. 94% van de bevolking). Het boeddhisme is er ook staatsgodsdienst en het gehele culturele en openbare leven is ervan doordrongen. Elke Thaise man wordt enkele jaren "bedelmonnik" terug in een soort kloostergemeenschap, waarvan er verscheidene duizenden bestaan. Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten.
Moslims, hindoes en Christenen vormen minderheden. Moslims vindt men voornamelijk in het zuiden dicht tegen maleisië. Het Christendom,overwegend Katholieken, is vooral vertegenwoordigd onder de inwoners van Chinese afkomst.

Taal

Thailand heeft een eigen taal: het Thais dat de moedertaal is van ongeveer 90% van de bevolking. Het betreft een zeer moeilijke taal voor ons en verder dan een paar woordjes zal je wellicht niet komen. Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en stijgend. Ze gebruiken veelal ook een ander geschrift, afgeleid van het khmer schrift, waardoor zelfs het lezen van elementaire aanwijzingen voor ons onmogelijk wordt.