Vietnam

Vietnam is een land met een enorme verscheidenheid aan natuur. Vietnam strekt zich uit over een smalle strook tussen de delta's van twee grote rivieren: de Song Hong (Rode rivier) in het Noorden en de Mekong in het Zuiden. In het westen vormt de Annamitische Bergrug (Truong Son) een natuurlijke grens met Laos en Cambodja. De hoogste piek is de Fan Si Pan (3142 m) in het noordwesten. De kustvlakte in het oosten is vruchtbaar en heeft prachtige met palmen omzoomde stranden.


Tot het grondgebied van Vietnam behoren talloze eilanden. Vietnam heeft een tropische vegetatie met mangrovewouden langs de kust en tropisch regenwoud in het binnenland. Het grootste deel van het laagland is ontbost ten voordele van de landbouw, vooral rijstbouw. De fauna bestaat uit tijgers, panters, wilde buffels, herten, olifanten, apen, reptielen en vele vogelsoorten.

Algemeen

Geld

De munteenheid in Vietnam is de dong (VND). 10000 VND is ongeveer 0,40 EUR. De dong (VND) mag niet in- of uitgevoerd worden. Het is zeer raadzaam om toch Dollars en/of Euro’s mee te nemen. De creditcard is alleen bruikbaar in Ho Chi Minh City (Saigon) en Hanoi.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is het in Vietnam vijf uur later dan in België. In de wintermaanden is het er zes uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Vietnam bedraagt 220V. Stopcontacten zijn anders; reisstekker type A, C en G kunnen er gebruikt worden. Buiten de steden kunnen er storingen optreden en moet je opletten voor gevoelige elektronische apparatuur. Ook is het hier aan te raden een zaklamp mee te nemen.

Telefoon

De kosten voor een mobiel internationaal gesprek zijn relatief hoog. Bovendien heb je niet overal bereik; vooral buiten de grote steden is het signaal erg zwak. Een voordeliger alternatief is het aanschaffen van een internationale telefoonkaart. Deze zijn in de meeste kruidenierswinkeltjes en supermarkten te koop. Met deze kaart kan je gebruik maken van de verschillende telefooncellen. De landencode van Vietnam is 0084.

Internet

Internet is toegankelijk op de meeste toeristische plaatsen. In de grotere steden zijn er internetcafé’s waar je voor ca. 1,5 euro per uur kunt surfen. Bijna elk hotel beschikt over WiFi; deze dienst is doorgaans gratis te gebruiken. In het binnenland is internet vaak beperkter.

Transport

In de meeste steden zijn taxi's het aangewezen vervoermiddel; zij zijn naar Westerse normen zeer goedkoop en veilig. In de omgeving van stations moet je echter uitkijken voor (particuliere) corrupte maatschappijen.

Visum

Naast een geldige reispas is ook een visum verplicht om naar Vietnam te reizen. Dit kan rechtstreeks via de Ambassade in Brussel aangevraagd worden. De prijs voor een visum bedraagt ongeveer 90 EUR.

Gezondheid

Inentingen

Hoewel inentingen voor Vietnam niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Wanneer u naar Vietnam reist, dient u zich best te vaccineren tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Malaria vormt geen probleem in Vietnam (met uitzondering van het eiland Phu Quoc).

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is Vietnam is relatief hoog, toch is er een gebrek aan medische technologie. Voor eenvoudige gevallen kan u terecht in de ziekenhuizen van Hanoi en Ho Chi Minh City. Voor ernstige noodgevallen reist u beter naar Thailand waar de medische zorg uitstekend is.

Klimaat

Aangezien Vietnam een langgerekt land is, wordt het opgedeeld in drie verschillende klimaatzones: noord, midden en zuid Vietnam.

Noord Vietnam

In het Noorden van Vietnam heb je warme zomers en koele winters. Van december tot maart is het ten noorden van Hanoi ongeveer 10 tot 15 graden. In de bergdorpen (o.a. Sapa) kan de temperatuur zelfs zakken tot aan het vriespunt. In de zomermaanden (mei tot oktober) is het er warm en krijg je af en toe te maken met een stevige regenbui. Hoewel het er niet vaak continu regent, zorgen de korte maar intense buien regelmatig voor wateroverlast in de lager gelegen gebieden.

Midden Vietnam

In het midden van Vietnam zijn de temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden minder groot. Dit gebied kent bijna het hele jaar door zonneschijn. In de maanden oktober tot en met december heb je aan de kust kans op cyclonen die het land doorkruisen. Deze periode kan ook gepaard gaan met hevige regenval die plaatselijk voor wateroverlast zorgt.

Zuid Vietnam

O.a. Saigon en de Mekong-delta bevinden zich in het Zuiden van Vietnam. Dit gebied omvat voornamelijk twee seizoenen; een droog seizoen van november t.e.m. april, een nat seizoen van mei t.e.m. oktober. In deze periode kan je je dagelijks verwachten aan een bui.

Beste reistijd

Naar het Noorden van Vietnam reis je het beste in de periode van november tot april. Tijdens deze maanden valt er opmerkelijk minder regen dan tijdens de andere maanden van het jaar. ’s Avonds kan het er wel flink afkoelen.
Centraal Vietnam bezoek je best tijdens het droge seizoen; van april tot juni. Hou er wel rekening mee dat het er in juni al zeer warm kan worden. De periode van april tot juni valt nog voor het tyfoonseizoen.
Hoewel het in het Zuiden van Vietnam het hele jaar door warm is, kies je best voor de periode van december t.e.m. april. Gedurende deze periode is het er het droogste.

Cultuur

Religie

Vietnam is een communistisch land waar enerzijds het atheïsme op vele plaatsen leeft. Anderzijds zijn 85% van de Vietnamezen verbonden met het Boeddhisme. Ook het Taoïsme, Confucianisme en zelfs het Christendom zijn aanwezig in Vietnam.

Taal

De officiële taal in Vietnam is het Vietnamees; een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. Naast het Vietnamees worden er in de verschillende regio's veel dialecten gesproken. In de grote steden kan u zich behelpen met het Engels, de oudere Vietnamezen spreken soms nog wat Frans.

Handig om weten

Gewoontes

  • In grote steden (vooral in Ho Chi Minh City) heeft u de kans aangesproken te worden; waar je vandaan komt, hoe oud je bent, enz. Het is vooral bedoeld om contact te maken met de toeristen.
  • Jongeren dienen ouderen met respect te behandelen. Datzelfde geldt voor vrouwen ten opzichte van mannen, leerlingen ten opzichte van leraren en in het algemeen voor lager geplaatsten ten opzichte van "hogeren".
  • Een Vietnamees probeert ten koste van alles onenigheid te voorkomen, en gaat conflicten het liefst uit de weg. Een buitenlander die ruzie maakt, daalt in achting en krijgt niets gedaan.
  • Verder kleden Vietnamezen zich zeer informeel, maar stellen nette en schone kleding zeer op prijs. Korte broeken zijn voor kinderen en arbeiders op het land. Vietnamese vrouwen dragen bij formele bijeenkomsten de traditionele ao dai. Het is een tweedelige combinatie van een satijnen broek met wijde pijpen en een lange blouse waarvan de slippen tot over de knie.
  • Voor een bezoek aan een pagode of kerk is een lange broek of rok tot op de knie gewenst. Bovendien dient u het heiligdom blootshoofds en op blote voeten te betreden.

Overige weetjes

  • In Vietnam drinkt u best geen water uit de kraan. Flessenwater is wel veilig om te drinken. Ook gekookte dranken zoals soep, thee en koffie kan u vertrouwen.
  • Het fotograferen van mensen is doorgaans geen probleem in Vietnam; met uitzondering van politie en militairen. Hen kan je beter niet fotograferen net als strategische plaatsen zoals bijvoorbeeld een vliegveld.
  • Bedienend personeel zoals een taxi-chauffeur of ober stelt een fooi erg op prijs. De hoeveelheid van deze fooi hangt natuurlijk af van de bewezen dienst. Vaak volstaat een fooi van 10.000 of 20.000 dong. Wanneer je een kerk, tempel of pagode hebt bezocht, is het gebruikelijk om een hogere donatie achter te laten.