Indonesië - Bali en Oost-Java (18 dagen)

Ontdek Bali en een stukje Java

Na een paar dagen rust in het kustdorpje Sanur brengt deze reis je naar alle windrichtingen en hoogtepunten van Bali. Bovendien bezoeken jullie ook het zeer authentieke en landelijke Oost Java met als hoogtepunt de fantastische Kawah Ijen vulkaan die over de ganse regio uitsteekt. Een ideale mix van natuur en cultuur en dit op een rustig tempo.

Deze reis à la carte!
18 dagen vanaf € 1140

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 1320  
€ 1200  
€ 1140  

Hoogtepunten

 • bezoek de moedertempel Besakih op de flank van de vulkaan Gunung Agung
 • snorkel op de mooiste plaatsen van Bali, de riffen rond Menjangan en US Liberty wrak
 • trekking in de rijstvelden en de bossen van Oost-Java
 • beklimming van de fantastische Ijen vulkaan
 • verblijf in het kunstdorp Ubud
 • geniet in het mondaine Seminyak met boutiques, bars, restaurants en beachclubs

Dit programma kan gecombineerd worden met


1

Dag 1: Aankomst - Sanur

Bij aankomst op de luchthaven van Denpasar word je opgewacht en begroet door onze vertegenwoordiger. Hij begeleidt je naar de comfortabele wagen die je naar het Respati Beach Hotel brengt. De komende drie nachten verblijf je in dit charmante resort en geniet je ’s morgens van ontbijt met zicht op het parelwitte strand van Sanur.
Respati Beach Hotel
ontbijt

23

Dag 2-3: Sanur

Deze dagen zijn vrij te besteden.
Een gouden tip: neem een kijkje in ons ruime aanbod van optionele excursies om de exotische pracht en de hartelijke bewoners van dit ‘eiland der goden en demonen’ van naderbij te leren kennen.
Respati Beach Hotel
ontbijt

4

Dag 4: Sanur - Tulamben

Vandaag gaat de reis verder naar Oost-Bali. Onderweg hou je enkele keren halt om de belangrijkste bezienswaardigheden van dit maagdelijke deel van het eiland te bezichtigen. Je eerste halte is het paleis van Kertagosa. Tijdens de koloniale periode vestigden de Nederlandse overheersers hun gerechtshuis op deze locatie. Om gezag en ontzag in te boezemen werden op de plafonds alle verschillende strafmethoden afgebeeld die Bhima, de held van de hindoeïstische Mahabharata-epe, aanschouwde tijdens zijn afdaling naar de hel.
Besakih is je volgende bestemming. Dit majestueuze tempelcomplex strekt zich uit over de flank van de Agung-vulkaan. De "moedertempel" is het centrum van het Balinese universum, elk jaar opnieuw dalen de hindoegoden hier neer uit de hemel om het eiland te zegenen.
Je rijdt verder langs de kust en houdt halt bij Goa Lawah, één van de negen richtinggevende tempels op het eiland die zich in een vleermuizengrot bevindt. Daarna bezoek je Tenganan. Binnen de muren van dit dorpje leeft één van de schaarse Balinese gemeenschappen die vasthouden aan de pre-hindoeïstische manier van samenleven. Na een flinke rit kom je aan in Tauch Terminal Tulamben. Hier breng je de komende drie nachten door, dichter bij zee lukt niet...
Tauch Terminal Resort Tulamben
ontbijt

56

Dag 5-6: Tulamben

Op beide dagen kun je vrij snorkelen aan het huis-rif en staat er ook een leuke gratis fietstocht op het programma.
Duiktip: boek onze ‘beach access dive’ voor beginnende duikers om vanaf het strand van het nabijgelegen Tulamben naar het wrak van de USS Liberty te wandelen.
In WOII werd de Liberty in de Straat van Lombok beschoten door de Japanse vloot. Van daar voer het beschadigde oorlogsschip binnen in de veilige haven van Tulamben. Daar bleef het gedokt tot de vulkaanuitbarsting van de Gunung Agung in 1963 een schokgolf teweeg bracht die het schip terug in zee wierp. Het zonk naar de zeebodem vlak voor de kust, waar je het vandaag kunt bewonderen.
Tauch Terminal Resort Tulamben
ontbijt

7

Dag 7: Tulamben - Banyuwangi

Na een hartig ontbijt trek je westwaarts naar Oost-Java. Onderweg stop je bij de belangrijke Ponjok Batu tempel. De tempel werd gebouwd op een heuvel en is omringd door weelderige frangipani-bomen. De legende verhaalt dat de mythische hindoeïstische priester Nirartha zo onder de indruk raakte van het panoramische uitzicht op de oceaan dat hij dagenlang poëzie composeerde op één van de vele tempelstenen. Nadien ga je verder via Pemuteran tot in de haven van Gilimanuk, waar je de ferry neemt en de Straat van Bali oversteekt naar Java. Bij aankomst in het dorpje Banyuwangi check je in bij het serene Ijen Resort.
Ijen Resort
ontbijt

8

Dag 8: Banyuwangi

De ochtend is vrij te besteden.
's Namiddags maak je een begeleide wandeling rond het uitgestrekte domein van het resort.
Ijen Resort
ontbijt

9

Dag 9: Ijen trektocht - Pemuteran

Na een vroeg ontbijt check je uit en word je door vredige dorpjes en kruidnagelplantages tot in het humide regenwoud gereden. De heuvelrug wordt bemand door wilde dieren, gigantische varens en exotische boomsoorten. Je passeert ze allemaal op weg naar het parkwachtersstation, waar je de klim naar de Ijen-krater inzet over een schaduwrijk pad met ongelofelijke vergezichten. Het kratermeer, met zijn spookachtige kleur en mistige rook die opkringelt uit de solferbedding, creeërt een desolaat, schraal en toch zo vruchtbaar landschap. Mijnwerkers dalen er af in de krater om opnieuw te verschijnen met 80kg zware zwavelertsen die ze in een bamboe rugzak omhoog dragen.
Nadien rij je terug naar de ferryplaats Ketapang waar je een ferry neemt en de zeeëngte opnieuw oversteekt tot in de haven van Gilimanuk. Vandaar word je naar Pemuteran gebracht waar je incheckt in Taman Sari. Je brengt de komende drie nachten door in dit ecologisch bewuste strandresort.
Taman Sari
ontbijt

10

Dag 10: Pemuteran

Vanochtend ga je snorkelen vlakbij het idyllische hotel. De prachtige koralen waartussen veelkleurige visjes voorbijschieten, worden actief beschermd tegen schadelijke visserij door een wetenschappelijk herstelproject dat mee werd opgezet door de eigenaars van Taman Sari. Zo draagt je verblijf hier bij aan het in stand houden van dit stukje ongerept natuurschoon.
‘s Namiddags spring je de fiets op om de mooiste tempels te ontdekken in de brede omgeving van het hotel.
Taman Sari
ontbijt

11

Dag 11: Pemuteran

Vandaag heeft u de ochtend vrij ter besteding.
In de namiddag wordt u een trekking in de ongerepte omgeving van het hotel aangeboden.
Taman Sari
ontbijt

12

Dag 12: Pemuteran - Ubud

Je reis gaat verder naar Lovina waar je aan het zwarte zandstrand een bootje in stapt. Met wat geluk kan je wat later voorbijzwemmende dolfijnen uitzwaaien in de open zee. Daarna rij je door de provincie Tabanan, die dankzij zijn vruchtbare bodem en adembenemde rijstterrasvalleien bekend staat als "de rijstmand van Bali", verder naar het kunstenaarsdorp Ubud.
Onderweg maak je een stop om de 20m hoge waterval in de jungle van Munduk te bezoeken. Hier onderneem je een trektocht van twee uur door het regenwoud.
Daarna gaat het richting Ulun Danu, een visueel indrukwekkende tempel gewijd aan de godin van het water. Met de Bratan-vulkaan als dramatische achtergrond zie je de vier tempels langzaam wegzinken in het kratermeer. Volgens de Balinese overlevering huist godin Dewi Danu in dit heilige water. Op je weg door de bergen stop je een laatste keer aan de fruit- en bloemenmarkt van Candi Kuning. De hoge ligging maakt dit gebied perfect voor het telen van exotische planten, en vanop deze markt worden deze delicate gewassen verdeeld over heel Bali. Van daar bol je verder naar Ubud, het centrum van Balinese kunst en cultuur. De komende drie dagen overnacht je in het leuke hotel Ananda Cottages in de heuvels rond Ubud.
Ananda Cottages
ontbijt

1314

Dag 13-14: Ubud

Deze dagen zijn vrij te besteden.
In hartje Ubud vallen verschillende fascinerende plekken te bezichtigen, maar ook haar omgeving is het ontdekken meer dan waard: het reigersdorp Petulu, de maandrum van Pejeng, de rijstterassen van Tampaksiring, het pelgrimsoord Tirta Empul en de koninklijke tombes van Gunung Kawi. Desgewenst kan je bij ons de cultuur- of natuuruitstap van jouw keuze boeken.
Ananda Cottages
ontbijt

15

Dag 15: Ubud - Seminyak

Vandaag trek je vanuit het binnenland de zuidkust tegemoet. Onderweg hou je een eerste keer halt aan Goa Gajah, de 11e-eeuwse olifantengrot in de vallei van de Petanu-rivier. Haar ingang is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk dat een monsterlijke heksenkop voorstelt. Op weg naar het zuiden breng je ook een bezoek aan Tanah Lot, een iconische tempel op een rots die door het inkomende zeewater van het vasteland wordt gescheiden. In de 16e eeuw zou de legendarische hogepriester Nirartha hier zijn eerste mirakel hebben verricht door de tempelsite de zee in te mediteren. Zijn sjaal veranderde hij hierbij in een nest adders, de bewakers van deze heilige site die je er nog steeds aan zal treffen.
Daarna rij je verder naar je volgende bestemming: het bruisende Seminyak, waar je wordt ingecheckt in Puri Cendana. In dit aangename en ideaal gelegen hotel zal je drie maal overnachten.
Puri Cendana
ontbijt

1617

Dag 16-17: Seminyak

Deze dagen zijn vrij te besteden.
Onze tips: in de spa van je hotel kan je de hele dag heerlijk ontspannende lichaamsbehandelingen reserveren. Of boek één van onze populairste optionele excursies: een namiddagbezoek aan de door heilige apen beschermde Uluwatu tempel. Dramatisch gesitueerd op een brok witte krijtrots, een goeie 70m boven de Indische Oceaan, is deze site een echte must-see. Bij valavond organiseert de plaatselijke bevolking er een spectaculaire vuurdans die toeschouwers en een koor van 50 mannen langzaam in trance brengt terwijl de zon achter de horizon verdwijnt.
Puri Cendana
ontbijt

18

Dag 18: Seminyak - vertrek

Na een deugddoend ontbijt en check-out wordt je naar de luchthaven gebracht voor de internationale vlucht.
ontbijt

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Respati Beach Hotel
Sanur - 3 nachten
 
Tauch Terminal Resort Tulamben
Tulamben - 3 nachten
 
Ijen Resort
Banyuwangi - 2 nachten
 
Taman Sari
Pemuteran - 3 nachten
 
Ananda Cottages
Ubud - 3 nachten
 
Puri Cendana
Seminyak - 3 nachten
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies

Algemeen

Geld

De rupiah is de munteenheid van Indonesië, voor 1 euro krijg je ongeveer 15.000 rupiah. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. Euro's kunnen ingewisseld worden bij grote banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt. Je kan in alle grotere plaatsen ook Rupiah afhalen bij een ATM-machine met zowel een creditcard (Visa/Mastercard) als een met een gewone Maestrokaart (check wel even met je bank of dit geactiveerd is).

Tijdsverschil

In de zomermaanden (april-september) is het op Bali zes uur later dan in de Benelux, in de wintermaanden (september-april) is het zeven uur later.

Elektriciteit

Er is een voltage van 220V. Aparte stekkers heb je bijna nergens nodig, maar het is toch een aanrader om een universele adapter mee te nemen.

GSM

Met onze bekende merken Proximus, Mobistar en Base is het zonder problemen telefoneren met je GSM vanop Bali en Java. In Lombok is dat evenwel onmogelijk. Ter plaatse kan je altijd een prepaid kaart kopen om hoge telefoonkosten te vermijden en toch overal bereikbaar te zijn.

Internet

Op vrijwel alle toeristische locaties vind je internetcafés en veel van de hotels hebben een wifi-area.

Transport

Taxi's zijn zeer voordelig en het snelste vervoersmiddel op Bali. Kies altijd een taxi met een taximeter en zorg dat deze wordt opgezet. Je kan ook steeds onze reisleiding ter plaatse contacteren om taxi's te reserveren en uiteraard kan je reeds voor een aantal trajecten je taxi op voorhand boeken wat altijd het voordeligst en makkelijkst is.

Visum

Reizigers naar Indonesië dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van aankomst. Een visum is sinds 15 juli 2015 niet meer vereist voor Belgische onderdanen.

Gezondheid

Inentingen

In het algemeen geldt dat vaccinaties voor Bali niet verplicht zijn. In veel gevallen, afhankelijk van de te bezoeken gebieden, worden wel vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP.
Wij mogen hierin geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is goed op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.
Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dien je hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Klimaat

Indonesië strekt zich over ongeveer een afstand van 4.000 kilometer uit en telt meer dan 17.000 eilanden. Niet zo verwonderlijk dat sommige eilanden een ander klimaat hebben dan andere. Je hebt eilanden die precies op de grens van de moesson liggen waardoor hier meer regen valt dan andere eilanden.
Qua temperatuur valt het in Indonesië altijd wel mee. Het gehele jaar is het er gemiddeld 28 graden omdat het land rond de evenaar ligt. Toch kan het bepaalde maanden door de grotere luchtvochtigheid gevoelsmatig een stuk warmer aanvoelen. Dat is logisch het geval in de maanden met de meeste neerslag. Die neerslag is dan ook belangrijker dan de temperatuur in het bepalen wanneer je naar Indonesië wenst te reizen.

Bali kan eigenlijk het ganse jaar naar gereisd worden. April tot en met oktober zijn weliswaar de beste maanden. December, januari en februari scoren minder punten, maar hou er rekening mee dat het dan normaal niet ganse dagen regent (vaak een tweetal uren in de namiddag en ’s nachts).
Andere eilanden zijn gedurende de "slechtste maanden" moeilijker te bereizen. Sulawesi en Flores zijn af te raden in januari, februari en maart wegens te veel neerslag. Ook Java is dan geen aanrader voor een rondreis.

Cultuur

Religie

Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het Hindoeïsme aan. Dit Balinese Hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu) bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het Hindoeïsme uit Zuid- en Zuidoost-Azië. De Agama Hindu loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor de winkels op de stoep en in de tempeltjes bij markten.

Verdeling van religies op Bali:
 • Hindoeïsme – 93%
 • Islam – 5.2%
 • Christendom – 1.2%
 • Protestantisme – 0.7%
 • Rooms-katholicisme – 0.5%
 • Boeddhisme – 0.6%

Taal

Bali heeft een eigen taal: het Balinees (Bahasa Bali/Indonesië). Het Balinees Maleis, eveneens een Malayo-Polynesische taal, wordt er ook in grote getale gesproken. Er is tevens sprake van de Balinese Gebarentaal, maar die wordt slechts in één dorp gebruikt.
Naast de drie bovengenoemde talen worden er dan ook alleen nog maar enkele belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals het Indonesisch (de nationale taal) en het Chinese Mandarijn. Uiteraard wordt er in de toeristische regio's vooral Engels als voertaal gebruikt.

Handig om weten

Gewoontes

In Bali zijn er uiteraard heel wat andere gewoontes dan bij ons, enkele voorbeelden...
 • Begroeting: bij een ontmoeting schud je elkaar de hand, het is beleefder een slappe dan een harde handdruk te geven.
 • Handen: de linkerhand is onrein omdat de Balinezen er na dat ze hun behoefte hebben gedaan hun billen mee afvegen. Voorwerpen worden met de rechterhand gegeven en aangepakt, de rechterhand wordt ook gebruikt voor het eten.
 • Voeten: voeten gelden als onrein, gebruik ze niet om iets aan te wijzen en leg ze nergens in het openbaar op tafel. Voor het binnengaan van een tempel of een huis - hoe gewoon dit huis dan mag zijn - doen de Balinezen hun schoenen uit.
 • Gepaste kleding: bij een bezoek aan een tempel word je verzocht om beschaafde kleding te dragen, geen blote armen en benen en het hoofd bedekt. Als je dit niet hebt, kan je dit vaak gratis bij de tempel te leen krijgen.
 • Eten: de meeste mensen op Bali eten met hun handen of met stokjes. Op Bali is het raar om staand te eten, de Balinezen zeggen altijd "alleen paarden eten staand". Eet je bord nooit leeg want dat betekent dat je nog meer wilt. Dus als je wel meer wilt, eet dan wel je bord leeg.

Overige weetjes

 • Je mag nooit met je wijsvinger wijzen, dat is erg onbeleefd.
 • Met je handen op je heupen slaan of je handen over elkaar kruisen is erg beledigend, dat mag alleen in een toneelstuk.
 • De kinderen in Bali mogen nooit over het hoofd geaaid worden. Het hoofd is het reinste onderdeel van het lichaam, het hoofd mag nooit door vreemdelingen worden aangeraakt.