Indonesië - Bali natuur, cultuur en comfort (18 dagen)

Bali, de zee en het binnenland. Schoonheid en vriendelijkheid

Deze rondreis laat je op een zeer rustige manier de meeste mooie plekken van Bali zien. Je komt ook in het vaak minder bezochte negara. Nochtans een zeer mooie streek waar je echt nog wordt ondergedompeld in de Balinese traditie en gastvrijheid. De gekozen hotels zijn een goeie mix tussen authentieke plaatsen en echte luxe. Eindigen doe je dan ook in het mondaine Seminyak in de luxe van een privé villa met private pool.

Deze reis à la carte!
18 dagen vanaf € 1510

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 1720  
€ 1510  
€ 1550  

Hoogtepunten

 • geniet van het witte strand in Benoa
 • snorkel en fiets in Pemuteran
 • zie de dolfijnen in Lovina
 • ontdek de moedertempel Besakih
 • bezoek het vlinder park met zovele soorten en kleuren

Dit programma kan gecombineerd worden met


1

Dag 1: Aankomst - Tanjung Benoa

Bij aankomst op de luchthaven van Denpasar word je opgewacht en begroet door onze vertegenwoordiger. Hij begeleidt je naar de comfortabele wagen die je naar het Bali Reef Resort brengt. De komende twee nachten verblijf je in dit bungalow resort. Ontbijt met zicht op het parelwitte strand van Tanjung Benoa is inbegrepen.
Bali Reef Resort
ontbijt

2

Dag 2: Tanjung Benoa

Vandaag is vrij te besteden.
Onze tips: boek één van onze optionele excursies om de exotische pracht en de hartelijke bewoners van dit "eiland der goden en demonen" van naderbij te leren kennen, of probeer de watersportactiviteiten uit aan het strand van Tanjung Benoa.
Bali Reef Resort
ontbijt

3

Dag 3: Tanjung Benoa - Pemuteran

Na een hartig ontbijt trek je noordwestwaarts langs de vulkanen van Centraal-Bali naar het pastorale Pemuteran. Onderweg passeer je door de provincie Tabanan die dankzij zijn vruchtbare bodem en unieke irrigatietechnieken bekend staat als "de rijstmand van Bali". Rijdend langs de geterrasseerde heuvels kom je letterlijk alle fases in het planten en oogsten van de rijst voorbij. Eenmaal in de bergen stop je aan de fruit- en bloemenmarkt van Candi Kuning. De hoge ligging maakt dit gebied perfect voor het telen van delicate en exotische gewassen, en deze markt is het verdeelcentrum voor heel Bali.
Daarna gaat het richting Ulun Danu, een visueel indrukwekkende tempel gewijd aan de godin van het water. Met de Bratan-vulkaan als dramatische achtergrond zie je de vier tempels langzaam wegzinken in het kratermeer. Volgens de Balinese overlevering huist godin Dewi Danu in dit heilige water.
De voorlaatste halte is een 20m hoge waterval in de jungle van Munduk. Hier maak je een trektocht van twee uur door het regenwoud. Vandaar rij je in rechte lijn door naar Taman Sari.
Taman Sari
ontbijt

4

Dag 4: Pemuteran

Na de boeiende autotrip van Zuid naar Noordwest staat er vandaag een heerlijk actieve dag op het programma. In de voormiddag ga je snorkelen vlakbij het idyllische hotel. De prachtige koralen waartussen veelkleurige visjes voorbijschieten, worden actief beschermd tegen schadelijke visserij door een wetenschappelijk herstelproject dat mee werd opgezet door de eigenaars van Taman Sari. Zo draagt jouw verblijf hier bij aan het in stand houden van dit stukje ongerept natuurschoon. 's Namiddags spring je de fiets op om de mooiste tempels te ontdekken in de brede omgeving van het hotel.
Taman Sari
ontbijt

5

Dag 5: Pemuteran

Na het ontbijt vertrekt u naar de Labuhan Lalang-haven voor een rit van anderhalf uur.
Daar aangekomen brengt een boot u naar het kleine eiland Menjangan, een wereldvermaard snorkel- en diepzeeduikersparadijs. De vele zeesponsen, koraalvissen en exuberante zeeplanten geven u de indruk door een prachtig aangelegde onderwatertuin te zwemmen.
Taman Sari
ontbijt

6

Dag 6: Pemuteran - Lovina

Vandaag zet je je rondreis verder tot in Lovina, een noordelijke badplaats die zich uitstrekt langs het vulkanische zandstrand. Op weg naar het hotel stop je aan de warmwaterbronnen van Banjar. De vulkanische bodemmineralen verlenen het water zijn melkachtige schijn en prikkelend aroma. Dagelijks komt jong en oud hier baden, voor de gezondheid en als sociaal gebeuren. Bij aankomst aan het hotel checkt je in bij Puri Bagus Lovina. De verfijnde Balinese architectuur van dit comfortabele viersterrenhotel laat een heerlijk exotische indruk. Hier zal je de komende twee dagen overnachten.
Puri Bagus Lovina
ontbijt

78

Dag 7-8: Lovina

Deze dagen zijn vrij te besteden.
Een gouden tip: als je op verkenning wil trekken in de omgeving heb je een ruime keuze uit ons aanbod aan daguitstappen. Op een boogscheut van Lovina ligt Singaraja, de havenstad die onder de Nederlandse overheersing als Bali's hoofdstad werd gekozen. Het centrum tooit verschillende statige gebouwen in de 'koloniale' Nederlandse stijl. Aan de haven ligt een prachtige Chinese tempel, en ook de wat verderaf gelegen Beji tempel uit roze puimsteen, en de frisse zoetwaterbronnen van Yeh Sanih zijn een bezoek waard.
Het Bali Barat National Park ten westen van Lovina is een gigantisch beschermd natuurgebied. Door de schaarse regenval zijn grote delen van dit natuurpark aride. Je kan er een trektocht ondernemen waarbij wilde everzwijnen passeren, en met wat geluk spot je het symbool van het eiland: de beroemde blauwwitgevederde Balinese spreeuw die enkel hier nog in het wild voorkomt.
Puri Bagus Lovina
ontbijt

9

Dag 9: Lovina - Ubud

's Morgens vroeg stap wandel je het strand op en stap je een bootje in, om in de open zee de voorbijzwemmende dolfijnen uit te zwaaien. Daarna keer je terug naar het hotel voor het ontbijt, na het uitchecken word je naar Ubud gebracht, het centrum van Balinese kunst en cultuur.
Onderweg stop je in Kintamani, het bergdorpje op de kraterrand van de actieve Batur-vulkaan. Hier kan je met eigen ogen bewonderen hoe de caldera en het kratermeer zich boven het omliggende land verheffen. Een bezoek aan een agrocentrum in de buurt toont je hoe vruchtbaar de bodem hier is. Nadien reis je verder naar The Payogan, een stijlvol verblijf dat dramatisch uitkijkt over de Ayungvallei. Hier zal je de komende drie dagen overnachten.
The Payogan Resort
ontbijt

1011

Dag 10-11: Ubud

Deze dagen zijn vrij te besteden.
Onze tips: in hartje Ubud vallen verschillende fascinerende plekken te bezichtigen, maar ook haar omgeving is het ontdekken waard. Desgewenst kan je een uitstap boeken naar het reigersdorp Petulu, de maandrum van Pejeng, de rijstterassen van Tampaksiring, het pelgrimsoord Tirta Empul of de koninklijke tombes van Gunung Kawi.
The Payogan Resort
ontbijt

12

Dag 12: Ubud - Negara

Na het ontbijt vertrek je richting Negara, West-Bali. Onderweg bezoek je het bekende "monkey forest" aan de rand van Ubud. Vervolgens ga je via Taman Ayun, een zeer belangrijke koninklijke tempel uit de 11e eeuw verder naar de bekende vlindertuin. Meer dan 3000m² waar je talrijke exotische vlinders en insecten kunt bewonderen. Check-in bij Puri Dajuma Eco Resort.
Puri Dajuma Eco Resort
ontbijt

1314

Dag 13-14: Negara

Vrije dagen in te vullen met verschillende uitstappen in de omgeving of gewoon genieten van dit schitterende hotel vlak aan zee!
Puri Dajuma Eco Resort
ontbijt

15

Dag 15: Negara - Seminyak

Vandaag gaat het richting zuiden naar het mondaine Seminyak. Onderweg bezoek je de bekende Tanah Lot tempel. Een tempel die zich op een rots in de zee bevindt en die zeker een van de meest gefotografeerde plaatsen van Bali is.
Villa Jerami & Spa
ontbijt

16

Dag 16: Dagexcursie naar Besakih

Vandaag verlaat je het mondaine zuiden voor een tocht langs de cultuurparels van Oost-Bali. Tijdens de koloniale periode vestigden de Nederlandse overheersers hun gerechtshuis in het paleis van Kertagosa, de eerste halte vandaag. Op de plafonds zijn verschillende strafmethoden afgebeeld die Bhima, de held van de Mahabharata (één van de belangrijke hindoeïstische epen), aanschouwde tijdens zijn afdaling naar de hel. Het tempelcomplex Besakih, je volgende bestemming, strekt zich uit over de flank van de Agung-vulkaan. De majestueuze "moedertempel" is het centrum van het Balinese universum. Elk jaar dalen de hindoegoden hier neer uit de hemel om het eiland te zegenen.
Je rijdt verder langs de kust en houdt halt bij Tenganan. Binnen de muren van dit dorpje leeft één van de schaarse Balinese gemeenschappen die vasthouden aan de pre-hindoeïstische manier van samenleven. Op de terugweg naar het hotel maak je een laatste stop in Goa Lawah. Deze drukbezochte site huist één van de negen richtinggevende tempels op het eiland. De eigenlijke tempel bevindt zich in een vleermuizengrot, maar een deel ervan is naar de zee gericht en heeft een belangrijke ceremoniële functie tijdens crematies.
Villa Jerami & Spa
ontbijt

17

Dag 17: Seminyak

Vandaag is vrij te besteden.
Onze tip: neem een kijkje in Prana, de fantastische spa van uw hotel. Zijn bijzondere Moors-Indisch geïnspireerde architectuur en voortreffelijke faciliteiten maken dit spa en wellness center tot de absolute top op Bali.
Villa Jerami & Spa
ontbijt

18

Dag 18: Seminyak - vertrek

Na een deugddoend ontbijt en check-out word je naar de luchthaven gebracht.
ontbijt

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Bali Reef Resort
Tanjung Benoa - 2 nachten
 
Taman Sari
Pemuteran - 3 nachten
 
Puri Bagus Lovina
Lovina - 3 nachten
 
The Payogan Resort
Ubud - 3 nachten
 
Puri Dajuma Eco Resort
Negara - 3 nachten
 
Villa Jerami & Spa
Seminyak - 3 nachten
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies

Algemeen

Geld

De rupiah is de munteenheid van Indonesië, voor 1 euro krijg je ongeveer 15.000 rupiah. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. Euro's kunnen ingewisseld worden bij grote banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt. Je kan in alle grotere plaatsen ook Rupiah afhalen bij een ATM-machine met zowel een creditcard (Visa/Mastercard) als een met een gewone Maestrokaart (check wel even met je bank of dit geactiveerd is).

Tijdsverschil

In de zomermaanden (april-september) is het op Bali zes uur later dan in de Benelux, in de wintermaanden (september-april) is het zeven uur later.

Elektriciteit

Er is een voltage van 220V. Aparte stekkers heb je bijna nergens nodig, maar het is toch een aanrader om een universele adapter mee te nemen.

GSM

Met onze bekende merken Proximus, Mobistar en Base is het zonder problemen telefoneren met je GSM vanop Bali en Java. In Lombok is dat evenwel onmogelijk. Ter plaatse kan je altijd een prepaid kaart kopen om hoge telefoonkosten te vermijden en toch overal bereikbaar te zijn.

Internet

Op vrijwel alle toeristische locaties vind je internetcafés en veel van de hotels hebben een wifi-area.

Transport

Taxi's zijn zeer voordelig en het snelste vervoersmiddel op Bali. Kies altijd een taxi met een taximeter en zorg dat deze wordt opgezet. Je kan ook steeds onze reisleiding ter plaatse contacteren om taxi's te reserveren en uiteraard kan je reeds voor een aantal trajecten je taxi op voorhand boeken wat altijd het voordeligst en makkelijkst is.

Visum

Reizigers naar Indonesië dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van aankomst. Een visum is sinds 15 juli 2015 niet meer vereist voor Belgische onderdanen.

Gezondheid

Inentingen

In het algemeen geldt dat vaccinaties voor Bali niet verplicht zijn. In veel gevallen, afhankelijk van de te bezoeken gebieden, worden wel vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP.
Wij mogen hierin geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts.

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is goed op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.
Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dien je hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Klimaat

Indonesië strekt zich over ongeveer een afstand van 4.000 kilometer uit en telt meer dan 17.000 eilanden. Niet zo verwonderlijk dat sommige eilanden een ander klimaat hebben dan andere. Je hebt eilanden die precies op de grens van de moesson liggen waardoor hier meer regen valt dan andere eilanden.
Qua temperatuur valt het in Indonesië altijd wel mee. Het gehele jaar is het er gemiddeld 28 graden omdat het land rond de evenaar ligt. Toch kan het bepaalde maanden door de grotere luchtvochtigheid gevoelsmatig een stuk warmer aanvoelen. Dat is logisch het geval in de maanden met de meeste neerslag. Die neerslag is dan ook belangrijker dan de temperatuur in het bepalen wanneer je naar Indonesië wenst te reizen.

Bali kan eigenlijk het ganse jaar naar gereisd worden. April tot en met oktober zijn weliswaar de beste maanden. December, januari en februari scoren minder punten, maar hou er rekening mee dat het dan normaal niet ganse dagen regent (vaak een tweetal uren in de namiddag en ’s nachts).
Andere eilanden zijn gedurende de "slechtste maanden" moeilijker te bereizen. Sulawesi en Flores zijn af te raden in januari, februari en maart wegens te veel neerslag. Ook Java is dan geen aanrader voor een rondreis.

Cultuur

Religie

Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het Hindoeïsme aan. Dit Balinese Hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu) bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het Hindoeïsme uit Zuid- en Zuidoost-Azië. De Agama Hindu loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor de winkels op de stoep en in de tempeltjes bij markten.

Verdeling van religies op Bali:
 • Hindoeïsme – 93%
 • Islam – 5.2%
 • Christendom – 1.2%
 • Protestantisme – 0.7%
 • Rooms-katholicisme – 0.5%
 • Boeddhisme – 0.6%

Taal

Bali heeft een eigen taal: het Balinees (Bahasa Bali/Indonesië). Het Balinees Maleis, eveneens een Malayo-Polynesische taal, wordt er ook in grote getale gesproken. Er is tevens sprake van de Balinese Gebarentaal, maar die wordt slechts in één dorp gebruikt.
Naast de drie bovengenoemde talen worden er dan ook alleen nog maar enkele belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals het Indonesisch (de nationale taal) en het Chinese Mandarijn. Uiteraard wordt er in de toeristische regio's vooral Engels als voertaal gebruikt.

Handig om weten

Gewoontes

In Bali zijn er uiteraard heel wat andere gewoontes dan bij ons, enkele voorbeelden...
 • Begroeting: bij een ontmoeting schud je elkaar de hand, het is beleefder een slappe dan een harde handdruk te geven.
 • Handen: de linkerhand is onrein omdat de Balinezen er na dat ze hun behoefte hebben gedaan hun billen mee afvegen. Voorwerpen worden met de rechterhand gegeven en aangepakt, de rechterhand wordt ook gebruikt voor het eten.
 • Voeten: voeten gelden als onrein, gebruik ze niet om iets aan te wijzen en leg ze nergens in het openbaar op tafel. Voor het binnengaan van een tempel of een huis - hoe gewoon dit huis dan mag zijn - doen de Balinezen hun schoenen uit.
 • Gepaste kleding: bij een bezoek aan een tempel word je verzocht om beschaafde kleding te dragen, geen blote armen en benen en het hoofd bedekt. Als je dit niet hebt, kan je dit vaak gratis bij de tempel te leen krijgen.
 • Eten: de meeste mensen op Bali eten met hun handen of met stokjes. Op Bali is het raar om staand te eten, de Balinezen zeggen altijd "alleen paarden eten staand". Eet je bord nooit leeg want dat betekent dat je nog meer wilt. Dus als je wel meer wilt, eet dan wel je bord leeg.

Overige weetjes

 • Je mag nooit met je wijsvinger wijzen, dat is erg onbeleefd.
 • Met je handen op je heupen slaan of je handen over elkaar kruisen is erg beledigend, dat mag alleen in een toneelstuk.
 • De kinderen in Bali mogen nooit over het hoofd geaaid worden. Het hoofd is het reinste onderdeel van het lichaam, het hoofd mag nooit door vreemdelingen worden aangeraakt.