Afwisselend Vietnam (19 dagen)

Natuur, cultuur en contact met de plaatselijke bevolking

Tijdens deze zeer afwisselende rondreis bezoeken we de minderheden van het bergachtige Noord-Vietnam, ontdekken we de architectuur van het bijzondere Hoi An en de metropolen Hanoi en Ho Chi Minh. We genieten van de prachtige natuur van de Halong en Nam Ha Bay en van de grotten rond Ninh Binh. Regelmatig verlaten we de platgetreden paden en krijgen we een intiem beeld van het leven van de plaatselijke bevolking. Overnachten doen we zowel in een privé couchet van een luxe trein, een kajuit van een private Vietnamese Junk, een eenvoudige kamer bij de Red Dao als in een bungalow op het strand of langs een meer.

Deze reis à la carte!
19 dagen vanaf € 1840

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 2380  
€ 2020  
€ 1840  

Hoogtepunten

 • trekking langs rijstvelden
 • bezoek aan etnische minderheden in bergachtige regio van Noord-Vietnam
 • relaxen op de stranden van Cat Ba Island
 • aan boord van een private junk in de spectaculaire Lan Ha en Halong Bay
 • ontdekking van de mysterieuze grotten en kanalen in de Ninh Binh regio
 • genieten van uitzonderlijke architectuur en contact met plaatselijke bevolking in Hoi An
 • beleving van bekende en minder bekende plekken in metropolen Hanoi en Ho Chi Minh

1

Dag 1: Aankomst - Hanoi

Welkom in Vietnam!
Verwelkoming op de luchthaven en transfer naar Medaillon boutique hotel voor early check-in.
Boutique 1 Hotel

2

Dag 2: Ontdekking van Hanoi, treinrit naar Lao Cai

's Morgens ontmoeten we onze gids en chauffeur voor een tocht naar het Hoan Kiem meer waar de plaatselijke bevolking tai chi en aerobics beoefent. Na een bezoek aan de Ngoc Son Tempel die in het midden van het meer gelegen is, drinken we één van de lokale koffiespecialiteiten in een authetiek charmant koffiehuis. We wandelen verder en stoppen bij streetfood stalletjes waar we de "banh mi" (een typische baguette) proeven.
We wandelen verder in Hanoi's Old Quarter en bewonderen de Franse architectuur in verschillende Vietnamese gebouwen. Na de heerlijke lunch in Bun Cha restaurant bezoeken we de "Temple of Literature" die gebouwd werd in 1076. Op het einde van de namiddag wandelen we langs de spoorweg en hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Deze dag eindigen we in het bekende Bia Hoi.
Sapaly Express Train
ontbijt en middagmaal

3

Dag 3: Lao Cai - Sapa, off the beaten track

Na een ontbijt in een plaatselijk restaurant rijden we naar het mooie Hoang Lien National Park.
We wandelen enkele uren over een goed pad en hebben prachtige vergezichten over rijstvelden en bergtoppen. Voordat we de Black H'Mong ontmoeten vertelt onze gids over de geschiedenis en de gewoontes van deze minderheid die bekend staat voor zijn kleurrijke klederdracht en zilveren halskettingen.
We steken de Muong Bo rivier over en komen in Thanh Phu, een dorp van de Tay minderheid. Het verschil met de Black H'mong valt onmiddellijk op door de lichtere kleuren en zijden kleding.
We lunchen in een lokaal restaurant met uitzicht op de rijstvelden en zetten onze tocht verder naar het kleine dorp "My Son". In dit afgelegen dorp leven de Xa Pho die behoren tot de kleinste minderheid in de omgeving van Sapa.
Later in de namiddag bereiken we Nam Cang, een dorp waar Red Dao leven. We overnachten in een comfortabele Nam Cang Riverside Lodge. Er rest voldoende tijd om het dorp te bezoeken of te relaxen bij de rivier of in de veranda van de lodge.
Nam Cang Riverside Lodge
ontbijt, middagmaal en avondmaal

4

Dag 4: Van de rivier naar HillTop Ecolodge

De Red Dao dragen de meest kleurrijke en diverse kleren van alle etnische groepen in Vietnam. Tijdens een ontdekkingstocht in het dorp, komen we meer te weten over de manier waarop deze mensen leven.
Een andere optie is een wandeling naar het jungle camp om de cardamon velden te bezoeken. Als het waterlevel het toelaat, maken we tijd voor een verfrissende duik in de riviver.
In de namiddag pikt onze chauffeur ons op en rijden we naar Topas Ecolodge dat prachtig gelegen is op een heuveltop. Vanop deze unieke plek hebben we een schitterend uizicht over de omgeving waar we de 2 dagen gewandeld hebben.
Topas Ecolodge
ontbijt, middagmaal en avondmaal

5

Dag 5: Wandeling door rijstvelden - nachttrein naar Hanoi

Na het ontbijt wandelen we door de rijstvelden naar het Red Dao dorp Lech. We genieten van prachtige vergezichten en steken een stenen brug over om dit authentieke dorp te bereiken.
Na een vrije namiddag in onze lodge worden we opgehaald voor een transfer naar Lao Cai waar we de nachttrein naar Hanoi nemen.
Sapaly Express Train
ontbijt

6

Dag 6: Hanoi - Hai Phong - Cat Ba Island

We komen in de vroege ochtend aan in Hanoi waar onze chauffeur ons oppikt voor de rit naar de haven van Hai Phong waar we de Hydrofoil naar het exotische Cat Ba eiland nemen.
De rest van de dag is vrij in te vullen.
Optionele activiteit: bezoek aan het Canon Fort.
Cát Bà Beach Resort

7

Dag 7: Cat Ba Island

Vandaag een volledige vrije dag.
Optionele activiteit: bezoek van het Cat Ba National Park. Na een wandeling door het Kim Gao Forest naar de Ngu Lam peak waar we een uniek zicht hebben op de beboste heuvels en Cat Ba Island nemen we de boot naar het prachtig gelegen dorp Viet Hai. We bewonderen de traditionele architectuur en laten ons onderdompelen in het traditionele dorpsleven.
In de namiddag doen we aan rotsklimmen in de mooie Butterfly Valley.
Cát Bà Beach Resort
ontbijt

8

Dag 8: Cat Ba Island - Bai Trao Dao Beaches

Na het ontbijt schepen we in aan boord van een traditonele Vietnamese junk die langs drijvende dorpen en talloze prachtige eilanden van de Lan Ha en Halong baai vaart.
Onderweg is er tijd om te kayakken door lagunes en naar de Bat Cave "Hang Ca". We gaan voor anker bij de Bai Trao Dao beaches waar we kunnen zwemmen en genieten van de zonsondergang. We genieten van ons avondmaal in een enorme natuurpracht.
Traditionele privé junk
ontbijt, middagmaal en avondmaal

9

Dag 9: Bai Trao Dao Beaches - Hai Phong - Ninh Binh

We ontbijten bij zonsopgang, verkennen andere delen van de baai en bezoeken een fish farm. We varen via de Ha Long baai terug naar Cat Ba waar we de Hydrofoil naar Hai Phong nemen. In Hai Phong worden we opgewacht door onze chauffeur die ons naar Ninh Binh brengt.
Tam Coc Rice Fields
ontbijt

10

Dag 10: Ninh Binh - Galaxy Grotto - Tam Coc

Vanuit een roeiboot genieten we van het zicht op de rijstvelden, bergen en rivieren van het Vietnamese platteland. We bezoeken de minder bezochte maar unieke Galaxy Grotto en de Buddha cave.
In de namiddag fietsen we langs de rijstvelden en een rotsachtig landschap naar Tam Coc waar we een tochtje maken op de rivier en de Bich Dong Pagoda en Thai Vi tempel bezoeken.
Tam Coc Rice Fields
ontbijt en middagmaal

11

Dag 11: Van Long Nature Reserve

Vandaag brengen we een bezoek aan het Van Long Nature reserve. In de voormiddag maken we kennis met een lokale familie die graag een woordje uitleg geeft over haar gewoontes en dagelijkse bezigheden. We mogen deelnemen aan de visvangst of het oogsten van de rijst.
Na de lunch gaan we aan boord van een roeiboot en bezoeken we met onze gids de Bong Cave, Kem Trong en het Van Long wetland.
Tam Coc Rice Fields
ontbijt en middagmaal

12

Dag 12: Ninh Binh - Hanoi

We beklimmen de 500 trappen van de Mua Cave die vlakbij onze accomodatie gelegen is. Vanop de top zien we Tam Coc en de wondermooie Ngo Cong rivier.
Voordat we terugrijden naar Hanoi bezoeken we de 10de eeuwse tempels van King Dinh & King Le in Hoa Lu, de oude hoofdstad van Vietnam.
Medaillon Boutique Hotel
ontbijt

13

Dag 13: Hanoi - Danang - Hoi An

Vlucht naar Danang met Vietnam Airlines, transfer naar het hotel.
In de namiddag maken we een wandeling in Hoi An en bewonderen we de honderden historische huisjes en pagodes. De gebouwen en straten getuigen van de verschillende vreemde invloeden die dit charmante stadje onderging. Tot zijn unieke erfgoed behoren de Japanse overdekte bruggen, het pottery museum, het 200 jaar oude Tan Ky huis, de Chua Ong Pagoda en de levende plaatselijke markt.
's Avonds hebben we voldoende tijd om te relaxen en Hoi An verder op eigen tempo te ontdekken.
Like Hoi An Hotel
ontbijt

1415

Dag 14-15: Hoi An - Fishing Life

Tijdens de "Farming and Fishing Tour" krijgen we een close-up van deze dagelijkse bezigheden van de plaatselijke bevolking. Vergezeld van onze gids fietsen we langs rustige wegen en zijn we getuige van het Vietnamese leven op het platteland. We bezoeken een "organic vegetable village" en nemen deel aan het proces van bewateren en planten. Samen met een locale landbouwer onderhouden we de rijstvelden. Aan boord van een "eco tour boat" steken we de plaatselijke vissers een handje toe bij het traditionele vissen met netten. Tot slot paddelen we in een Bamboo Basket Boat langs een kokosnotenplantage.
De volgende dag is een volledig vrije dag.
Like Hoi An Hotel
ontbijt en middagmaal

16

Dag 16: Hoi An - Danang - Ho Chi Minh City

Vlucht naar Ho Chi Minh City met Vietnam Airlines, transfer naar het hotel.
Na een vrije namiddag ontdekken we in de late namiddag de smaak van de avond en nacht tijdens de Motorbike Streetfood tour. Tijdens het eerste gedeelte van de tour proeven we plaatselijke gerechten bij 3 verschillende straatstalletjes. Deze gerechten hebben ieder hun eigen verhaal over de geschiedenis en de cultuur van Vietnam. Op de nightmarket van Saigon maken we kennis met nog meer gerechten, snacks en exotische vruchten. We eindigen deze zeer interessante excursie met één van de meest populaire Vietnamese tradities: "the street Barbeque".
Silverland Central Hotel & Spa
ontbijt

17

Dag 17: Ho Chi Minh City - Cu Chi Tunnels

Vandaag bezoeken we één van de hoogtepunten van Zuid-Vietnam: de Cu Chi tunnels. Deze tunnels die een belangrijke rol speelden in de Vietnamoorlog werden door de Vietnamese Guerillastrijders gebouwd en zijn meer dan 200 kilometer lang. We bezoeken de vergaderzalen, slaapzalen, rookvrije keukens en proberen ons voor te stellen hoe het leven was in dit buitengewone tunnelcomplex.
Na de ervaring in Cu Chi tunnels begeven we ons naar het “War Museum” waar we nog meer te weten komen over de Amerikaanse episode in de Vietnam oorlog.
Silverland Central Hotel & Spa
ontbijt

18

Dag 18: Ho Chi Minh City

Vanuit het schilderachtige Ben Tre maken we een boottocht door de Mekong Delta. We houden halt in rustige dorpjes waar we een dieper zicht krijgen op het plaatselijke leven. Onze lunch wordt geserveerd in een restaurantje dat we bereiken na een tochtje met een “Xe Loi” (gemotoriseerde Tricycle). Na de middag verkennen we de smallere kanalen op een sampan en fietsen we door de fruitgaarden naar het huis van de heer Khan die ons een fantastishe verzameling antiek uit Vietnam en andere Aziatische landen laat zien.
Silverland Central Hotel & Spa
ontbijt en middagmaal

19

Dag 19: Ho Chi Minh City - vertrek

Na het ontbijt genieten we nog even van wat vrije tijd in Ho Chi Minh tot onze chauffeur ons naar de luchthaven brengt voor de terugvlucht.
ontbijt

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Boutique 1 Hotel
Hanoi - 1 nacht
 
Sapaly Express Train
Lao Cai - 2 nachten
 
Nam Cang Riverside Lodge
Nam Cang - 1 nacht
 
Topas Ecolodge
Nam Cang - 1 nacht
 
Cát Bà Beach Resort
Cat Ba - 2 nachten
 
Tam Coc Rice Fields
Ninh Binh - 3 nachten
 
Medaillon Boutique Hotel
Hanoi - 1 nacht
 
Like Hoi An Hotel
Hoi An - 3 nachten
 
Silverland Central Hotel & Spa
Ho Chi Minh - 3 nachten
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven
 • gids en/of chauffeur

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies
 • fooien voor gids en/of chauffeur

Algemeen

Geld

De munteenheid in Vietnam is de dong (VND). 10000 VND is ongeveer 0,40 EUR. De dong (VND) mag niet in- of uitgevoerd worden. Het is zeer raadzaam om toch Dollars en/of Euro’s mee te nemen. De creditcard is alleen bruikbaar in Ho Chi Minh City (Saigon) en Hanoi.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is het in Vietnam vijf uur later dan in België. In de wintermaanden is het er zes uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Vietnam bedraagt 220V. Stopcontacten zijn anders; reisstekker type A, C en G kunnen er gebruikt worden. Buiten de steden kunnen er storingen optreden en moet je opletten voor gevoelige elektronische apparatuur. Ook is het hier aan te raden een zaklamp mee te nemen.

Telefoon

De kosten voor een mobiel internationaal gesprek zijn relatief hoog. Bovendien heb je niet overal bereik; vooral buiten de grote steden is het signaal erg zwak. Een voordeliger alternatief is het aanschaffen van een internationale telefoonkaart. Deze zijn in de meeste kruidenierswinkeltjes en supermarkten te koop. Met deze kaart kan je gebruik maken van de verschillende telefooncellen. De landencode van Vietnam is 0084.

Internet

Internet is toegankelijk op de meeste toeristische plaatsen. In de grotere steden zijn er internetcafé’s waar je voor ca. 1,5 euro per uur kunt surfen. Bijna elk hotel beschikt over WiFi; deze dienst is doorgaans gratis te gebruiken. In het binnenland is internet vaak beperkter.

Transport

In de meeste steden zijn taxi's het aangewezen vervoermiddel; zij zijn naar Westerse normen zeer goedkoop en veilig. In de omgeving van stations moet je echter uitkijken voor (particuliere) corrupte maatschappijen.

Visum

Naast een geldige reispas is ook een visum verplicht om naar Vietnam te reizen. Dit kan rechtstreeks via de Ambassade in Brussel aangevraagd worden. De prijs voor een visum bedraagt ongeveer 90 EUR.

Gezondheid

Inentingen

Hoewel inentingen voor Vietnam niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Wanneer u naar Vietnam reist, dient u zich best te vaccineren tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Malaria vormt geen probleem in Vietnam (met uitzondering van het eiland Phu Quoc).

Ziekenhuizen en dokters

De medische kennis is Vietnam is relatief hoog, toch is er een gebrek aan medische technologie. Voor eenvoudige gevallen kan u terecht in de ziekenhuizen van Hanoi en Ho Chi Minh City. Voor ernstige noodgevallen reist u beter naar Thailand waar de medische zorg uitstekend is.

Klimaat

Aangezien Vietnam een langgerekt land is, wordt het opgedeeld in drie verschillende klimaatzones: noord, midden en zuid Vietnam.

Noord Vietnam

In het Noorden van Vietnam heb je warme zomers en koele winters. Van december tot maart is het ten noorden van Hanoi ongeveer 10 tot 15 graden. In de bergdorpen (o.a. Sapa) kan de temperatuur zelfs zakken tot aan het vriespunt. In de zomermaanden (mei tot oktober) is het er warm en krijg je af en toe te maken met een stevige regenbui. Hoewel het er niet vaak continu regent, zorgen de korte maar intense buien regelmatig voor wateroverlast in de lager gelegen gebieden.

Midden Vietnam

In het midden van Vietnam zijn de temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden minder groot. Dit gebied kent bijna het hele jaar door zonneschijn. In de maanden oktober tot en met december heb je aan de kust kans op cyclonen die het land doorkruisen. Deze periode kan ook gepaard gaan met hevige regenval die plaatselijk voor wateroverlast zorgt.

Zuid Vietnam

O.a. Saigon en de Mekong-delta bevinden zich in het Zuiden van Vietnam. Dit gebied omvat voornamelijk twee seizoenen; een droog seizoen van november t.e.m. april, een nat seizoen van mei t.e.m. oktober. In deze periode kan je je dagelijks verwachten aan een bui.

Beste reistijd

Naar het Noorden van Vietnam reis je het beste in de periode van november tot april. Tijdens deze maanden valt er opmerkelijk minder regen dan tijdens de andere maanden van het jaar. ’s Avonds kan het er wel flink afkoelen.
Centraal Vietnam bezoek je best tijdens het droge seizoen; van april tot juni. Hou er wel rekening mee dat het er in juni al zeer warm kan worden. De periode van april tot juni valt nog voor het tyfoonseizoen.
Hoewel het in het Zuiden van Vietnam het hele jaar door warm is, kies je best voor de periode van december t.e.m. april. Gedurende deze periode is het er het droogste.

Cultuur

Religie

Vietnam is een communistisch land waar enerzijds het atheïsme op vele plaatsen leeft. Anderzijds zijn 85% van de Vietnamezen verbonden met het Boeddhisme. Ook het Taoïsme, Confucianisme en zelfs het Christendom zijn aanwezig in Vietnam.

Taal

De officiële taal in Vietnam is het Vietnamees; een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. Naast het Vietnamees worden er in de verschillende regio's veel dialecten gesproken. In de grote steden kan u zich behelpen met het Engels, de oudere Vietnamezen spreken soms nog wat Frans.

Handig om weten

Gewoontes

 • In grote steden (vooral in Ho Chi Minh City) heeft u de kans aangesproken te worden; waar je vandaan komt, hoe oud je bent, enz. Het is vooral bedoeld om contact te maken met de toeristen.
 • Jongeren dienen ouderen met respect te behandelen. Datzelfde geldt voor vrouwen ten opzichte van mannen, leerlingen ten opzichte van leraren en in het algemeen voor lager geplaatsten ten opzichte van "hogeren".
 • Een Vietnamees probeert ten koste van alles onenigheid te voorkomen, en gaat conflicten het liefst uit de weg. Een buitenlander die ruzie maakt, daalt in achting en krijgt niets gedaan.
 • Verder kleden Vietnamezen zich zeer informeel, maar stellen nette en schone kleding zeer op prijs. Korte broeken zijn voor kinderen en arbeiders op het land. Vietnamese vrouwen dragen bij formele bijeenkomsten de traditionele ao dai. Het is een tweedelige combinatie van een satijnen broek met wijde pijpen en een lange blouse waarvan de slippen tot over de knie.
 • Voor een bezoek aan een pagode of kerk is een lange broek of rok tot op de knie gewenst. Bovendien dient u het heiligdom blootshoofds en op blote voeten te betreden.

Overige weetjes

 • In Vietnam drinkt u best geen water uit de kraan. Flessenwater is wel veilig om te drinken. Ook gekookte dranken zoals soep, thee en koffie kan u vertrouwen.
 • Het fotograferen van mensen is doorgaans geen probleem in Vietnam; met uitzondering van politie en militairen. Hen kan je beter niet fotograferen net als strategische plaatsen zoals bijvoorbeeld een vliegveld.
 • Bedienend personeel zoals een taxi-chauffeur of ober stelt een fooi erg op prijs. De hoeveelheid van deze fooi hangt natuurlijk af van de bewezen dienst. Vaak volstaat een fooi van 10.000 of 20.000 dong. Wanneer je een kerk, tempel of pagode hebt bezocht, is het gebruikelijk om een hogere donatie achter te laten.